Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kovászos uborka és káposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 12-14 közepes méretű uborka
  • 1 közepes méretű káposzta
  • 1 csokor kapor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 szelet szikkadt kenyér
  • só (kb 2 evőkanál)


Elkészítése:

Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom. A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, és vékonyan felszeletelem.

A kapor felét, a kissé megroppantott, pucolatlan fokhagymát és a babérlevelet leteszem egy 5 literes üveg aljára.

Erre rakom a káposztát az üveg feléig, jól lenyomkodom, ezután az uborkát is elhelyezem benne.
Ezután feltöltöm hideg vízzel, amit egy edénybe visszaöntök.

Megmérem, és literenként 1 ek sót adok hozzá, majd felforralom. Ha lehűlt, visszaöntöm az üvegbe. Rárakom a kapor másik felét, a szelet kenyeret és kiteszem a napra. 30 fok feletti hőmérsékletnél árnyékos helyen is beérik.

Estére be szoktam hozni, ha nagyon lehűl (20 fok alá megy) a levegő. Az uborka 3 nap alatt megérik, a káposztának 4-5 nap kell.

Ha az uborka jó, leszedem, lemosom és lezárt tartóban hűtőben tárolom, amíg el nem fogy.

5 nap után a káposztát is leszűröm a levétől, és hasonlóképpen használható, mint a savanyú káposzta.

https://receptneked.wps.hu/befozes/kovaszos-uborka-es-kaposzta/