Elkészítése
Előkészítés
A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk (nem kötelező, de könnyebb később felhasználni). Ezután tiszta befőttesüvegekbe töltjük.
Szirup készítése
A vizet a cukorral felforraljuk. Ha hab képződik a tetején, leszedjük. Amikor a cukor teljesen feloldódott, belekeverjük a nátrium-benzoátot.
Befőzés
A forró szirupot a meggyre öntjük az üvegekben, majd az üvegeket gondosan lezárjuk. Egy nagyobb edénybe vizet engedünk, és beleállítjuk az üvegeket. A vizet nem kell forralni, csak jó meleg legyen – így néhány percig hőkezeljük a befőtteket.
Pihentetés
A meggybefőttet száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk lassan kihűlni. Ezután tehetjük a kamrába.
Tipp
A befőttet tehetjük szegfűszeggel vagy egy kevés fahéjjal is, ha fűszeresebb ízt szeretnénk. Ha magozatlanul tesszük el, tovább eláll, de felhasználás előtt számolni kell a magokkal.


