A paradicsomokat több vízben alaposan átmossuk, a hibás és zöld részeket eltávolítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagy fazékba tesszük, és folyamatosan kevergetve kb. 30 percig főzzük, amíg a héja könnyen leválik.
A még forró paradicsomot paradicsompasszírozón áttörjük, majd a levét visszatesszük a fazékba. Közepes lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg elérjük a kívánt sűrűséget – általában kb. 1 óra elegendő.
A főzés végén a tartósítószert belekeverjük, majd azonnal tisztára mosott, lecsepegtetett üvegekbe töltjük. Az üvegeket száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk teljesen kihűlni.
Az adott mennyiségből körülbelül 10 kisebb üveg paradicsomlé készül.
Tipp
Ha a tartósítószert szeretnénk elkerülni, a paradicsomlevet forrón, légmentesen zárható üvegekbe töltsük, és dunsztoljuk tovább. Ízesítésként akár kevés zellerzöldet vagy bazsalikomot is főzhetünk bele, így különlegesebb aromát kap.