Barack előkészítése
A barackot alaposan megmossuk, kimagozzuk és ledaráljuk. Ha paradicsomdarálón daráljuk, a héja nem kerül a pépbe, így simább lekvárt kapunk.
Főzés
A barackpépet nagyobb edényben, takarék lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 2 órán keresztül főzzük, amíg jó sűrű nem lesz. Az utolsó fél órában hozzáadjuk a befőzőcukrot, amelyet előzőleg a dzsemfixszel elkevertünk, majd tovább főzzük és kevergetjük.
Befőzés
A lekvárt tisztára mosott üvegekbe merjük, a tetejére egy csipet nátrium-benzoátot teszünk, majd szorosan lezárjuk.
Tipp
Az üvegeket érdemes fejtetőre állítva 5 percre pihentetni, így biztosabb a vákuum. Ha természetesebb tartósítást szeretnénk, a nátrium-benzoát elhagyható, de akkor a lekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk.