Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sütőben sült szilva lekvár recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 kg szilva
  • cukor
  • 0,5 dl 10 %-os ecet

Elkészítése

A szilvát alaposan megmossuk, majd kimagozzuk és apróbb darabokra vágjuk a húsát.

A sütőhöz járó legnagyobb és legmélyebb tepsit (vagy a legnagyobbat, amink van vagy egy nagy, magas falú, süthető edényt) körbemosunk és körbekenünk az ecettel.

Az ecettel kiöblített sütőedénybe beletesszük a szilvát (amennyi belefér), majd alufóliával lefedjük. 200 fokra melegített sütőbe toljuk. Addig sütjük lefedve, amíg levet nem enged, ez kb 1-1,5 óra.

Amikor a gyümölcs levet engedett, akkor levesszük róla a fóliát és visszatoljuk a sütőbe. A hőmérsékletet visszívesszük kb 150-160 fokra, vagy még alacsonyabbra. A lényeg, hogy ne fröcsögje össze a sütő belsejét.

Addig sütjük a lekvárt időnként átkeverve, amíg el nem éri a kívánt állagot. Ne feljünk, nem fog leégni! Ekkor beleforgatunk annyi cukrot vagy édesítőt, amilyen édesre készíteni szeretnénk és visszatoljuk a sütőbe pár percre (amíg elolvad benne a cukor).

Amikor elkészült a lekvár, még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és pár percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban kihűtjük.

Ízlés szerint fahéjat is adhatunk a lekvárhoz.

https://receptneked.wps.hu/befozes/sutoben-sult-szilva-lekvar/