Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sütőben sült szilvalekvár recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 kg szilva (érett )
  • 2 kg cukor (vagy 1kg cukor és 1kg cukornak megfelelő édesítőszer)
  • 3 evőkanál ecet

Elkészítése

A közepes, magas peremű tepsit alaposan elmostuk, hogy ne maradjon rajta semmilyen szennyeződés. Miután megszáradt, három evőkanál ecettel körbekentük a belsejét.

A szilvákat többször átmostuk, kimagoztuk, és eltávolítottuk a hibás részeket.

Apróra daraboltuk, majd kézzel összenyomkodtuk – mi így szeretjük, darabosabb állagban. Aki simább lekvárt szeretne, le is turmixolhatja a szilvákat. Az így előkészített szilvát a tepsibe öntöttük, majd betettük a 200 fokra előmelegített sütőbe 1-1,5 órára. Ezután 180 fokra visszavettük a hőfokot.

Közben az üvegeket ecetes vízben, a tetőkkel együtt, kb. 10-15 percig kiforraltuk. Csipesszel kiszedtük őket egy tiszta konyharuhára. Fontos, hogy szabad kézzel ne érjünk az üvegek belsejéhez vagy a tetők pereméhez, hogy sterilek maradjanak.

Összesen 2,5 órát volt a szilva a sütőben, és félóránként megkevertük. Az utolsó 10 percben feles arányban édesítőszert és cukrot adtunk hozzá, ekkor már csak 150 fokon sütöttük, és sűrűn kevergettük a cukor miatt, hogy ne égjen le. A lekvár nagyon sűrű lett.

A lekvárt azonnal a megszáradt üvegekbe mertük, rácsavartuk a tetőket, és 5 percre fejre állítottuk őket. Ezután száraz dunsztba helyeztük az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki.

https://receptneked.wps.hu/befozes/sutoben-sult-szilvalekvar/