Elkészítése
Elkészítés
A szilvát alaposan mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy lábosba. Szórjuk rá a barna cukrot (vagy öntsük rá a mézet), adjuk hozzá a fahéjat, keverjük össze, és kezdjük el főzni. Forrás után vegyük takarékra a lángot, és kb. fél óra alatt főzzük szottyosra.
Ezután botmixerrel pürésítsük, majd a masszát osszuk két részre. Egyenletesen terítsük szét sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsikben. Tegyük a tepsiket egymás alá a sütőbe, amelyet 60 fokra melegítettünk elő, és szárítsuk 6 órán keresztül. A sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva (például egy fakanállal kitámasztva), hogy a gőz távozni tudjon.
Akkor jó a szilvabőr, ha bőrszerűen rugalmas és szikkadt. Ha kész, kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni. Végül húzzuk le óvatosan a sütőpapírról, ollóval vágjuk csíkokra, és kössük össze lazán.
Tipp
Más gyümölcsből, például barackból, körtéből vagy almából is készíthetünk hasonló finomságot. Ha intenzívebb ízre vágyunk, tehetünk a pürébe egy kevés reszelt gyömbért vagy citromhéjat is.
