Elkészítése
Előkészítés
A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd egy nagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, ezután letakarjuk, és egy napig állni hagyjuk.
Főzés
Másnap a szilvát főzni kezdjük. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük alacsony hőfokon, keverés nélkül. Amikor a mennyisége körülbelül harmadára csökken, elkezdjük folyamatosan kevergetni, kb. 20 percig, amíg a darabos részek teljesen szétfőnek.
Befőzés
A kész lekvárt steril, tiszta üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp
A lekvár íze tovább gazdagítható egy kevés fahéjjal vagy szegfűszeggel. Ha szeretnénk cukormentes változatot, az édesebb szilvából akár kevesebb cukorral is elkészíthetjük.
