Elkészítése
A szőlőt alaposan megmossuk, a szemeket lecsipkedjük a szárról, majd kinyomjuk belőlük a gyümölcshúst, a héjat félretesszük. A gyümölcshúst először átforraljuk, majd szitán átszűrjük, hogy a magok eltávozzanak.
Ezután visszatesszük főzni, hozzáadjuk a szőlőhéjat, a mézet, a meghámozott, felkockázott körtét, a citromlevet és a cukrot. Közepes lángon kb. 25 percig főzzük, időnként megkeverve.
A főzés végén hozzáadjuk a dzsemfixet, és további 2–3 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön.
A még forró dzsemet tiszta, száraz üvegekbe merjük, jól lezárjuk, majd 5–10 percre fejre fordítjuk, hogy vákuum keletkezzen.
Tipp
A körte mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk: több körtével édesebb, kevesebbel savanykásabb lesz a dzsem. Ha különlegességet szeretnénk, kevés fahéjat vagy szegfűszeget is tehetünk bele.
