Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szőlő-körte dzsem recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3 kg szőlő (jelen esetben fekete)
  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db citrom leve
  • 2 db körte
  • 1 csomag 3:1-ben dzsemfix (sűrű állag eléréséhez több is tehető)

Elkészítése

A szőlőt alaposan megmossuk, a szemeket lecsipkedjük a szárról, majd kinyomjuk belőlük a gyümölcshúst, a héjat félretesszük. A gyümölcshúst először átforraljuk, majd szitán átszűrjük, hogy a magok eltávozzanak.

Ezután visszatesszük főzni, hozzáadjuk a szőlőhéjat, a mézet, a meghámozott, felkockázott körtét, a citromlevet és a cukrot. Közepes lángon kb. 25 percig főzzük, időnként megkeverve.

A főzés végén hozzáadjuk a dzsemfixet, és további 2–3 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön.

A még forró dzsemet tiszta, száraz üvegekbe merjük, jól lezárjuk, majd 5–10 percre fejre fordítjuk, hogy vákuum keletkezzen.

Tipp

A körte mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk: több körtével édesebb, kevesebbel savanykásabb lesz a dzsem. Ha különlegességet szeretnénk, kevés fahéjat vagy szegfűszeget is tehetünk bele.

https://receptneked.wps.hu/befozes/szolo-korte-dzsem/