Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szőlődzsem mentával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 5 kg fekete szőlő (othelló)
  • 1 kg kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csokor friss menta
  • 3 csomag 3:1-ben dzsemfix

Elkészítése

Az egészséges szőlőfürtöket megmossuk, lecsepegtetjük és leszemezzük.

A friss mentát csokorba kötjük.

A szőlőszemeket kissé összetörjük (kesztyűben, mert nagyon fog vagy krumplinyomóval) és egy edénybe téve ráreszeljük a citrom héját, majd elkezdjük a főzést.

30-35 perc múlva beletesszük a mentát és további 25-30 percig (összesen kb 1 órát) főzzük.

Passzírozzuk vagy annak hiányában szűrőn, gézen illetve egy beavatott függönyön át (kinek mi a bejövős) leszűrjük, kicsepegtetjük és miután kissé visszahűlt, jól meg is gyötörjük, hogy kinyerjünk belőle minden értékes cseppjét.

Az így kapott szőlőlét visszatesszük a tűzre és a dzsemfix tasakján leírtak szerint a hozzáadott cukorral beforraljuk.

Még forrón üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

A szőlő és a menta ízkombinációja páratlan finomság, az ínyencek kedvence.

Ebből a mennyiségből 6 db (720 ml-es) üveggel készült.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/befozes/szolodzsem-mentaval/