Elkészítése
A cukrot és a sót kevés langyos vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a maradék vizet. Az ecetet, a fűszereket (babérlevél, mustármag, egész bors), a borkénport, a nátrium-benzoátot és a leveleket (meggyfa és diófa) is belekeverjük a vödörbe.
Ezután a megtisztított, tetszés szerint feldarabolt zöldségeket (paprika, zöld paradicsom, karfiol, erős paprika, apró hagyma, illetve más kedvelt zöldség) rétegezve beletesszük. Alaposan összekeverjük, majd nehezéket – például egy lapos tányért – teszünk a tetejére, hogy a zöldségek a lé alatt maradjanak. Végül légmentesen lezárjuk a vödröt.
Néhány nap érlelés után a savanyúság fogyasztható, és hűvös helyen hónapokig eltartható.
Tipp
A savanyúság ízét gazdagíthatjuk tormával vagy zellerlevéllel. A színek és ízek változatossága érdekében sárgarépát vagy uborkát is tehetünk bele, így még mutatósabb és zamatosabb lesz.

