Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vödrös vegyes savanyúság recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 liter víz
  • 0,5 liter 20%-os ecet
  • 12 dkg só
  • 68 dkg cukor
  • 4 darab babérlevél
  • 1/4 csomag mustármag
  • 1/4 csomag szemes bors
  • 2 dkg borkénpor
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 3 db meggyfalevél
  • 1 db diófa levél
  • paprika
  • zöld paradicsom
  • karfiol
  • erős paprika
  • apró hagyma

Elkészítése

A cukrot és a sót kevés langyos vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a maradék vizet. Az ecetet, a fűszereket (babérlevél, mustármag, egész bors), a borkénport, a nátrium-benzoátot és a leveleket (meggyfa és diófa) is belekeverjük a vödörbe.

Ezután a megtisztított, tetszés szerint feldarabolt zöldségeket (paprika, zöld paradicsom, karfiol, erős paprika, apró hagyma, illetve más kedvelt zöldség) rétegezve beletesszük. Alaposan összekeverjük, majd nehezéket – például egy lapos tányért – teszünk a tetejére, hogy a zöldségek a lé alatt maradjanak. Végül légmentesen lezárjuk a vödröt.

Néhány nap érlelés után a savanyúság fogyasztható, és hűvös helyen hónapokig eltartható.

Tipp

A savanyúság ízét gazdagíthatjuk tormával vagy zellerlevéllel. A színek és ízek változatossága érdekében sárgarépát vagy uborkát is tehetünk bele, így még mutatósabb és zamatosabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/befozes/vodros-vegyes-savanyusag/