Elkészítése
Elkészítés
A vöröshagymát apró lyukú húsdarálón ledaráljuk, majd egy nagy lábasban az olajon üvegesre pároljuk. Közben a padlizsánokat sütőben vagy nyílt láng fölött megsütjük, héjukat lehúzzuk, húsukat pedig a párolt hagymához adjuk.
A paradicsomot és a kápia paprikát szintén ledaráljuk, majd a padlizsános-hagymás alaphoz öntjük. Az egészet lassú tűzön addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű krémet nem kapunk. Ízlés szerint sóval, borssal, zúzott fokhagymával, oregánóval és őrölt babérral fűszerezzük.
Amikor elkészült, még forrón hozzákeverjük a nátrium-benzoátot, majd azonnal tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp
Ha nyílt lángon sütjük a padlizsánt, különleges füstös ízt kap a zakuszka. A padlizsán magjait nyugodtan benne hagyhatjuk, nem kell eltávolítani. A kész krémet pirítósra kenve vagy grillezett húsok mellé is tálalhatjuk.
