Elkészítése
Padlizsán előkészítése
A padlizsánokat egészben, héjastól a sütőben puhára sütjük. Ezután hideg vízbe tesszük, megpucoljuk, majd jól kicsepegtetjük, és ledaráljuk vagy botmixerrel pépesítjük.
Zöldségek előkészítése
A hagymát, a paprikát és a paradicsomot szintén ledaráljuk. Egy nagyobb edényben az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Ezután beleöntjük a paradicsomlevet is.
Fűszerezés és főzés
A zöldségalaphoz hozzáadjuk a szemes borsot, a babérlevelet, a sót és a tartósítót. Végül belekeverjük a padlizsánpürét is, és az egészet lassú tűzön, folyamatos keverés mellett összefőzzük, amíg kellően sűrű, krémes állagot kapunk.
Üvegezés
A forró zakuszkát tiszta, száraz üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, ahol lassan kihűl.
Tipp
Ha szeretnénk gazdagítani az ízét, kevés csípős paprikát vagy fokhagymát is adhatunk hozzá főzés közben. A zakuszka remek kísérő hideg téli napokon, de ünnepi asztalon is megállja a helyét.
