A megtisztított paradicsomokat felkockázzuk, majd egy lábasba tesszük. Ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, és elkezdjük főzni. Amíg nem enged levet, fokozottan figyelünk rá. Körülbelül 40 perc főzés után hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd tovább főzzük.
További 30 perc főzés után a masszát két részre osztjuk. Az egyik felét turmixoljuk, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a dzsemfixet, majd üvegbe töltjük. A lezárt üvegeket 5-10 percre fejre fordítjuk.
A másik felét még melegítjük, hozzákeverünk körülbelül 1 teáskanál fahéjat, majd a dzsemfixet is. Ezután üvegbe töltjük. Ennél az adagnál a darabos állag megmarad, de nagyobb darabokat nem hagyunk benne.
Ebből a mennyiségből három normál üveg lekvár készül. Aki nem szeretné külön variálni, egyben is elkészítheti: a főzés végén ízlés szerint fűszerezzük, majd a két adag dzsemfixet egyszerre hozzáadva 2-3 percig forraljuk, végül üvegbe töltjük. A két csomag dzsemfix mindenképpen szükséges hozzá.