Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

C-vitamin TOP5 (miben van a legtöbb c vitamin)

Azt talán szinte mindenki tudja, hogy a C-vitamin az egyik legalapvetőbb és legfontosabb vitaminunk, amit érdemes mindennap bevinnünk megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe, főleg a hideg és vírusokkal teli időszakban. De hogyan és miből tudjuk fedezni a napi szükségletünket belőle? Nos, ha nem akarunk mindenféle C-vitamin készítményeket magunkhoz venni, hanem inkább maradunk a természetes megoldások és források mellett, akkor íme, itt a lista, hogy mely zöldségből, illetve gyümölcsből érdemes naponta fogyasztanunk.
Beküldte: 2014.10.23.

A rangsor élén az Acerola nevű gyümölcs áll, ami itthon leginkább csak gyümölcslevek formájában elérhető. Ebben 100 grammonként 1678 mg C-vitamin található. Egyébként egy rendkívül egészséges és közkedvelt gyümölcs az egész világon (már ahol elérhető), hiszen egyetlen szem gyümölcsben 80 mg C-vitamin található. Így tulajdonképpen ezzel az egy szemmel már fedezhetjük is a napi szükségletünket.

Ha hisszük, ha nem, de a következő helyen áll a csipkebogyó. 1300 mg C-vitamin található 100 gramm csipkebogyóban. S hogy ne is vesszen belőle kárba egy pici sem, okvetlenül fontos, hogy csak hidegen áztassuk be teának, hiszen a C-vitamin is érzékeny a hőre. Így felhasználva viszont csodálatosan képes példádul a náthát gyógyítani.

Őt követi a sorban a homoktövis, 695 mg-os mennyiségével. Ennek általában a hidegen sajtolt olaját szokták felhasználni gyógyászati célokra. A leveleiből főzött tea pedig általános erősítő hatással is rendelkezik.

[wp_ad_camp_5]

Termését az első fagyokig lehet begyűjteni, majd mélyhűtőben is tárolható. De minél előbb célszerű feldolgozni, mivel a C-vitamin tartalma szobahőmérsékleten nagyon hamar csökkenni kezd. Egyébként már napi 2 pohár homoktövis lé elegendő védelmet biztosíthat a szervezetünk számára.

A negyedik legtöbb C-vitamint a zöld chili paprika tartalmazza. Ez szintén kapható, sőt, termeszthető is kis hazánkban. 10 deka chili paprikában 242 mg C-vitamin található átlagosan. Egyetlen darabja pedig körülbelül 110 mg-ot tartalmaz. Persze ennek elfogyasztásához nem árt, ha szeretjük a csípős ízvilágot, mert garantáltan abban lesz részünk, amikor a szánkba vesszük.

Listánkon az ötödik és egyben utolsó C-vitamin forrás pedig nem más, mint a fekete ribizli, amely 180 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. Szerencsére egyre jobban felismerjük, hogy milyen csodás gyümölcsünk is valójában.

[wp_ad_camp_5]

A C-vitaminon kívül pedig rengeteg egyéb vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Természetesen a legjobban mindez nyersen hasznosul számunkra, de készíthetünk belőle kitűnő szörpöt vagy akár lekvárt is.

 

Ha mégis inkább vennéd a C vitamint, akkor is van egy tuti tippünk a spórolásra!

C vitamin 90%-kal olcsóbban!

Beküldte: 2014.10.23.