Elkészítése
Tészta:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral.
Egy edényben a mézet meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót (tojásokat, porcukrot, fűszereket, kakaóport, mézet) és alaposan elkeverjük, hogy sima masszát kapjunk. Ezt követően hozzáadjuk a liszthez és alaposan összegyúrjuk.
A tésztát folpackba csomagolva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Formázás, sütés:
Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Az alaphoz egy nagyobb lapot vágunk (ez lesz az alja), majd házikó kiszúrót vagy sajtát sablont (kartonból) elkészítjük a többi elemet is.
A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 210 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már kezd barnulni a széle. Ragasztás és díszítés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen még kissé képlékenyek.
A leeső tésztadarabokból elkészíthetjük a házikó kiegészítőit, mint hóember, kerítés, szánkó vagy gyertya alap, mindezt saját fantáziánk szerint.
Cukormáz:
A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, közben a porcukrot kanalanként hozzáadjuk és olyan állagúra keverjük ami még nem szilárd, de már nem is folyékony (kb tejföl állagú legyen).
A cukormázat habzsákba töltjük,és a házikó darabjait ezzel díszítjük. Frissen, fogvájóval finomíthatjuk a vonalakat és pöttyöket.
Összeállítás:
A házikó és a kiegészítők összeragasztásához cukormázat vagy karamellt használunk.
A házikót a díszítésekkel egyenletesen ráragasztjuk az alapra, majd a többi díszt is elhelyezzük rajta. A végén már csak egy kis türelem kell, míg a cukormáz teljesen megköt.
Tipp:
Ha szeretnénk színes díszítést, akkor 1 evőkanálnyi cukormázhoz ételfestéket adva színezhetjük a mázat. Az ételfesték mellett a díszítést egy kis csillámmal is különlegesebbé tehetjük.


