Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Adventi mézeskalács házikó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 13 dkg margarin
  • 35 dkg méz
  • 2 tojás
  • 17 dkg porcukor
  • 7 g őrölt gyömbér
  • 7 g őrölt fahéj
  • 7 g őrölt szegfűszeg
  • 6 g cukrozatlan kakaópor
  • 70 dkg finomliszt
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • csipet só

Ragasztáshoz:

  • karamellizált cukor (vagy cukormáz)

Díszítéshez:

  • 2 tojásfehérje
  • 50 dkg porcukor
  • dekorcukor

Elkészítése

Tészta:

A lisztet átszitáljuk a sütőporral.

Egy edényben a mézet meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót (tojásokat, porcukrot, fűszereket, kakaóport, mézet) és alaposan elkeverjük, hogy sima masszát kapjunk. Ezt követően hozzáadjuk a liszthez és alaposan összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagolva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

Formázás, sütés:

Lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Az alaphoz egy nagyobb lapot vágunk (ez lesz az alja), majd házikó kiszúrót vagy sajtát sablont (kartonból) elkészítjük a többi elemet is.

A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 210 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már kezd barnulni a széle. Ragasztás és díszítés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen még kissé képlékenyek.

A leeső tésztadarabokból elkészíthetjük a házikó kiegészítőit, mint hóember, kerítés, szánkó vagy gyertya alap, mindezt saját fantáziánk szerint.

Cukormáz:

A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, közben a porcukrot kanalanként hozzáadjuk és olyan állagúra keverjük ami még nem szilárd, de már nem is folyékony (kb tejföl állagú legyen).

A cukormázat habzsákba töltjük,és a házikó darabjait ezzel díszítjük. Frissen, fogvájóval finomíthatjuk a vonalakat és pöttyöket.

Összeállítás:

A házikó és a kiegészítők összeragasztásához cukormázat vagy karamellt használunk.

A házikót a díszítésekkel egyenletesen ráragasztjuk az alapra, majd a többi díszt is elhelyezzük rajta. A végén már csak egy kis türelem kell, míg a cukormáz teljesen megköt.

Tipp:

Ha szeretnénk színes díszítést, akkor 1 evőkanálnyi cukormázhoz ételfestéket adva színezhetjük a mázat. Az ételfesték mellett a díszítést egy kis csillámmal is különlegesebbé tehetjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/adventi-mezeskalacs-haziko/