Elkészítése
A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, és apránként a masszához adagoljuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. A kuglófformát margarinnal kikenjük és liszttel megszórjuk. A tészta felét beleöntjük, megszórjuk a megmosott áfonyával, majd a maradék masszával befedjük.
A tetejét ollóval vagy villával kissé megvagdosva lazítjuk, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Tipp
A kuglófot megszórhatjuk porcukorral, vagy leönthetjük egy egyszerű citrommázzal. Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, keverhetünk a tésztába fehér csokidarabokat is, amelyek jól harmonizálnak az áfonyával.

