A szitált lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tészta összes hozzávalóját, és dagasztófejjel ellátott robotgéppel addig keverjük, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Ezután kézzel is átgyúrjuk, majd letakarjuk, és meleg helyen kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük az áfonyadzsemet. A friss áfonyát, a vaníliás cukrot, a barna nádcukrot, az őrölt szegfűszeget és csillagánizst, a narancs reszelt héját, a vörösbort, a rumot és az őrölt fahéjat egy lábosban összefőzzük. Amikor a gyümölcs szétfőtt, hozzáadjuk a zseléfixet, és a leírásnak megfelelően besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, hogy kenhető állagú legyen.
A megkelt tésztát kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a hideg dzsemmel, majd hosszanti oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. A tésztát trapéz alakú szeletekre vágjuk, és a trapézok közepét egy kés tompa élével benyomjuk, hogy pillangó formát kapjunk.
A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól távolabb, hogy legyen helyük kelni. A tetejüket megkenjük tojássárgával, és megszórjuk darabolt pörkölt mogyoróval.
170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek, vaníliás porcukrot szitálunk a tetejükre.