Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Áfonyás pillangó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 35 dkg finomliszt
  • 1,25 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom

Az áfonyadzsemhez

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg barna nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt csillagánizs
  • 20 dkg friss áfonya
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kávéskanál rum
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag 3:1 dzsemfix

A tetejéretojás sárgája

  • aprított, pörkölt mogyoró

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
  • vaníliás porcukor

Elkészítése

A szitált lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tészta összes hozzávalóját, és dagasztófejjel ellátott robotgéppel addig keverjük, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Ezután kézzel is átgyúrjuk, majd letakarjuk, és meleg helyen kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük az áfonyadzsemet. A friss áfonyát, a vaníliás cukrot, a barna nádcukrot, az őrölt szegfűszeget és csillagánizst, a narancs reszelt héját, a vörösbort, a rumot és az őrölt fahéjat egy lábosban összefőzzük. Amikor a gyümölcs szétfőtt, hozzáadjuk a zseléfixet, és a leírásnak megfelelően besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, hogy kenhető állagú legyen.

A megkelt tésztát kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a hideg dzsemmel, majd hosszanti oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. A tésztát trapéz alakú szeletekre vágjuk, és a trapézok közepét egy kés tompa élével benyomjuk, hogy pillangó formát kapjunk.

A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól távolabb, hogy legyen helyük kelni. A tetejüket megkenjük tojássárgával, és megszórjuk darabolt pörkölt mogyoróval.

170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek, vaníliás porcukrot szitálunk a tetejükre.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/afonyas-pillango/