Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Áfonyás táska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 db tojássárgája

Töltelék

  • 15 dkg áfonyalekvár
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet fahéj

Kenéshez

  • 1 db tojás
  • olaj

Elkészítése

A lisztet, porcukrot és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg margarint. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, végül hozzáöntjük a tejet és a tojás sárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez az áfonyalekvárt összekeverjük a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen 2–3 mm vastagra nyújtjuk, majd 10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. A korongok szélét enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük, a közepére egy kevés tölteléket halmozunk, félbehajtjuk és a széleket alaposan összenyomkodjuk. Villával is rányomkodhatjuk, hogy biztosan ne nyíljon szét sütés közben.

Bő, forró olajban aranyszínűre sütjük a táskákat, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp

Ha sütőben szeretnénk elkészíteni, a táskákat kenjük meg tojással és 190 fokon 15–20 perc alatt süssük aranybarnára. Így kevésbé lesz olajos, de ugyanúgy finom marad.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/afonyas-taska/