Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Áfonyás-túróhabos sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 22 dkg porcukor
  • 22 dkg vaj
  • 22 dkg finomliszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor

Túrós töltelék

  • 75 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2,5 dl habtejszín
  • 15 g zselatin (por)
  • 0,5 dl víz

Áfonyás rész

  • 25 dkg áfonya
  • 1 csomag színtelen tortazselé

Elkészítése

A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.

A tepsit (22*32 cm) béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra és hűtsük ki teljesen.

Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.

A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott és alaposan lecsepegtetett áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/afonyas-turohabos-sutemeny/