Elkészítése
Az almapüréhez hámozzunk meg két almát, majd reszeljük le sajtreszelőn, és szűrjük le a levét, hogy ne legyen túl vizes.
A töltelékhez keverjük össze a darált mogyorót, a cukrot, a kakaót, a reszelt csokit, a lisztet és az olvasztott vajat, amíg egységes masszát nem kapunk.
A tésztához a vajat, az olajat és a cukrot keverjük össze robotgéppel, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Ezután keverjük hozzá a joghurttal összekevert almapürét. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a sütőporral és a kakaóval, majd fokozatosan adjuk a vajas masszához, hogy szép krémes tésztát kapjunk.
Kenjünk ki egy őzgerincformát és egy kisebb lábast olajjal, majd szórjuk meg kristálycukorral. Ez nemcsak szép csillogást ad a süteménynek, hanem könnyebb lesz kivenni a formából.
Öntsük a tészta egyharmadát az őzgerincformába, majd szórjuk rá a töltelék háromnegyedét. Fedjük le a maradék tésztával, de csak háromnegyedig töltsük, mert sülés közben nőni fog. Szórjuk meg a tetejét darált mogyoróval.
A maradék tésztát és tölteléket a kisebb lábasba ugyanígy rétegezzük.
Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan vegyük ki a formából. A tetejét olvasztott csokival díszítsük, ha szeretnénk.

