Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás csokis sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 100 g vaj
  • 0,5 bögre olaj
  • 0,5 bögre cukor (bögre = 2,5dl )
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál kakaó
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 50 g joghurt
  • 0,5 bögre almapüré
  • 1 bögre finomliszt

Töltelékhez

  • 30 g olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 50 g sótlan mogyoró
  • 30 g csokoládé
  • 1 evőkanál kakaó

Díszítéshez

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g fehér csokoládé

Elkészítése

Az almapüréhez hámozzunk meg két almát, majd reszeljük le sajtreszelőn, és szűrjük le a levét, hogy ne legyen túl vizes.

A töltelékhez keverjük össze a darált mogyorót, a cukrot, a kakaót, a reszelt csokit, a lisztet és az olvasztott vajat, amíg egységes masszát nem kapunk.

A tésztához a vajat, az olajat és a cukrot keverjük össze robotgéppel, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Ezután keverjük hozzá a joghurttal összekevert almapürét. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a sütőporral és a kakaóval, majd fokozatosan adjuk a vajas masszához, hogy szép krémes tésztát kapjunk.

Kenjünk ki egy őzgerincformát és egy kisebb lábast olajjal, majd szórjuk meg kristálycukorral. Ez nemcsak szép csillogást ad a süteménynek, hanem könnyebb lesz kivenni a formából.

Öntsük a tészta egyharmadát az őzgerincformába, majd szórjuk rá a töltelék háromnegyedét. Fedjük le a maradék tésztával, de csak háromnegyedig töltsük, mert sülés közben nőni fog. Szórjuk meg a tetejét darált mogyoróval.

A maradék tésztát és tölteléket a kisebb lábasba ugyanígy rétegezzük.

Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan vegyük ki a formából. A tetejét olvasztott csokival díszítsük, ha szeretnénk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-csokis-sutemeny/