Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás- diós lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy zsír )
  • 2 db tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 csipet só
  • 2 evőkanál cukor

Töltelék

  • 2 kg alma
  • 15 dkg darált dió
  • 3 evőkanál cukor
  • fahéj

Elkészítése

Tészta

A lisztet, a vajat (vagy zsírt), a tojásokat, a tejfölt, az élesztőt, a sót és a cukrot összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk.

Töltelék

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Cukorral és fahéjjal ízesítjük.

Összeállítás és sütés

Az egyik tésztalapot kinyújtjuk, és kibéleljük vele a 32×32 cm-es tepsit. Megszórjuk az őrölt dióval, majd rátesszük az almatölteléket, és egyenletesen elsimítjuk. A másik kinyújtott lappal befedjük, tetejét cukros vízzel megkenjük.

Előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütjük (a sütési idő sütőtől függ). A kihűlt süteményt porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.

Tipp

A tölteléket gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott aszalt szilvával is. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, a diót előtte száraz serpenyőben kissé megpiríthatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-dios-lepeny/