Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás diós tutaj recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 g leveles tészta
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • cukor
  • 3 db alma
  • 1 db citrom
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez )

Elkészítése

Az egyik almát meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a vajon vagy margarinon a cukorral összefőzzük, majd hozzáadjuk a diót, a citrom reszelt héját és kifacsart levét. Levesszük a tűzről, és amikor kissé kihűlt, belekeverjük az egész tojást.

A kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd körülbelül 6 egyforma téglalapra vágjuk. A tésztadarabokat megkenjük a diós töltelékkel, úgy, hogy a szélein körülbelül 1,5 cm-t üresen hagyunk. A széleket visszahajtjuk és kissé lenyomkodjuk.

A maradék almákat héjastól negyedeljük, eltávolítjuk a magházukat, majd vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket egymást kissé fedve a töltelék tetejére rendezzük. Egy kevés citromos vízzel megcsepegtetjük, hogy ne barnuljon meg.

A tészta széleit megkenjük a tojássárgájával, az alma tetejét megszórjuk egy kevés cukorral. Előmelegített, 175 fokos sütőben körülbelül 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük, figyelve, hogy a töltelék ne száradjon ki.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-dios-tutaj/