Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • kb 2,5-3 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál cukor

Töltelék

  • 4-5 db alma (reszelve )
  • kb 1 kávéskanál fahéj
  • cukor (ha szükséges )

Elkészítése

A tészta elkészítése

Először a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amikor halványbarna hab képződik a tetején, az élesztő készen áll. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és puhább tésztát dagasztunk, akár kézzel, akár a robotgép dagasztókarjával. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.

A töltelék elkészítése

Amíg a tészta kel, a lereszelt almát alaposan kinyomkodjuk, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvességet. Az almát összekeverjük fahéjjal, így ízesítjük a tölteléket.

A kalács formázása

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a fahéjas alma töltelék felét, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Ugyanezt megismételjük a tészta másik felével is. A két feltekert kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, konyharuhával letakarjuk, és fél óráig pihenni hagyjuk.

A kalács sütése

A pihentetés után a kalácsok tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd néhány helyen megszurkáljuk őket fogpiszkálóval. A tepsit hideg sütőbe tesszük, így amíg a sütő melegszik, a kalácsok tovább kelnek. Végül 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Tálalás

Miután a kalácsok megsültek, hagyjuk őket kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Frissen különösen finomak!

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-kalacs/