Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék elkészítése

Az almákat meghámozzuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint cukorral és fahéjjal ízesítjük, néhány percig állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. Fontos, hogy ne legyen túl száraz, maradjon kissé lédús.

Összeállítás

A pihentetett tésztát két részre osztjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Az egyik lapot a sütőpapírral bélelt tepsi aljába helyezzük, megszórjuk búzadarával, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Erre egyenletesen eloszlatjuk a reszelt almát, majd befedjük a másik tésztalappal.

A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. Ha szeretnénk szép fényt és színt adni, a tetejét megkenhetjük a maradék tojásfehérjével.

A pitét 180 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tálalás előtt a tetejét porcukorral, esetleg fahéjas porcukorral meghintjük.

Tipp

Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, a töltelékhez adhatunk egy marék mazsolát vagy darált diót. A tésztát akár előző nap is elkészíthetjük, így másnap már csak a töltelékkel és a sütéssel kell foglalkozni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-pite-16/