Tészta elkészítése
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
Töltelék elkészítése
Az almákat meghámozzuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint cukorral és fahéjjal ízesítjük, néhány percig állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. Fontos, hogy ne legyen túl száraz, maradjon kissé lédús.
Összeállítás
A pihentetett tésztát két részre osztjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Az egyik lapot a sütőpapírral bélelt tepsi aljába helyezzük, megszórjuk búzadarával, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Erre egyenletesen eloszlatjuk a reszelt almát, majd befedjük a másik tésztalappal.
A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozhasson. Ha szeretnénk szép fényt és színt adni, a tetejét megkenhetjük a maradék tojásfehérjével.
A pitét 180 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tálalás előtt a tetejét porcukorral, esetleg fahéjas porcukorral meghintjük.
Tipp
Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, a töltelékhez adhatunk egy marék mazsolát vagy darált diót. A tésztát akár előző nap is elkészíthetjük, így másnap már csak a töltelékkel és a sütéssel kell foglalkozni.