Tészta
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a sót és a vaníliás cukrot, majd könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. A tésztát két cipóra osztjuk.
Töltelék
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd fahéjjal és cukorral (vagy édesítőszerrel) ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd kissé kinyomkodjuk.
Összeállítás és sütés
Az első tésztacipót kb. 30×40 cm-es tepsi méretére nyújtjuk, a kivajazott, kilisztezett tepsibe fektetjük. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával, búzadarával vagy keményítővel, hogy felszívja az alma levét. Rásimítjuk a fahéjas almát, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.
A tetejét villával megszurkáljuk, majd felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütjük.
Tipp
A töltelék ízét mazsolával vagy darált dióval is gazdagíthatjuk. A kész pitét szeletelés előtt érdemes teljesen kihűteni, így szebben vágható.