Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 25 dkg margarin (vaj)
  • 12 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 40 dkg liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl (20%-os)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál darált keksz (vagy zsemlemorzsa)

A töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom leve
  • 3 kávéskanál fahéj
  • 10 dkg vaj

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és rögtön meglocsoljuk a citrom levével. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, majd ezen a fűszeres almát addig pároljuk, amíg elfő a leve. Ezután teljesen kihűtjük.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és a tejfölt. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk.

A tészta egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk, és a kikent tepsibe tesszük. Meghintjük kekszmorzsával, majd rákanalazzuk és elsimítjuk az almatölteléket. A másik tésztalapot is kinyújtjuk, a töltelék tetejére helyezzük, és villával megszurkáljuk. Végül a tojássárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp

A pite másnapra is finom marad, így akár előre is elkészíthetjük vendégvárónak.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-pite-18/