Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tejföl

Töltelékhez

  • 40 dkg reszelt alma
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojás

Elkészítése

Tészta készítése

A langyos, cukrozott tejben elkeverjük az élesztőt és 3 evőkanál lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt és a tejfölt, majd sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. fél órát pihentetjük.

Töltelék készítése

A reszelt almát a cukorral folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a leve el nem fő. Ekkor hozzáadjuk a fahéjat, majd teljesen kihűtjük. A kihűlt almához a zsemlemorzsát is belekeverjük, így nem áztatja el a tésztát.

Összeállítás

A tészta háromnegyed részét a piteforma méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, majd a formába helyezzük úgy, hogy a szélein 1–2 cm-rel túllógjon. Villával megszurkáljuk. Erre egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk, majd kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, és rácsosan a töltelék tetejére helyezzük. Újabb fél órát pihentetjük.

Sütés előtt a rácsokat tojássárgájával megkenjük, majd közepes hőfokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tipp

Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, a töltelékhez tehetünk egy marék mazsolát vagy durvára vágott diót. A tetejét tálaláskor meghinthetjük porcukorral is, így még mutatósabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-pite-19/