Tészta készítése
A langyos, cukrozott tejben elkeverjük az élesztőt és 3 evőkanál lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt és a tejfölt, majd sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. fél órát pihentetjük.
Töltelék készítése
A reszelt almát a cukorral folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a leve el nem fő. Ekkor hozzáadjuk a fahéjat, majd teljesen kihűtjük. A kihűlt almához a zsemlemorzsát is belekeverjük, így nem áztatja el a tésztát.
Összeállítás
A tészta háromnegyed részét a piteforma méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, majd a formába helyezzük úgy, hogy a szélein 1–2 cm-rel túllógjon. Villával megszurkáljuk. Erre egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk, majd kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, és rácsosan a töltelék tetejére helyezzük. Újabb fél órát pihentetjük.
Sütés előtt a rácsokat tojássárgájával megkenjük, majd közepes hőfokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tipp
Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, a töltelékhez tehetünk egy marék mazsolát vagy durvára vágott diót. A tetejét tálaláskor meghinthetjük porcukorral is, így még mutatósabb lesz.