Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dl natúr joghurt
  • 0,5 citrom héja és leve

A töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • 10 dkg cukor (kb)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj (lehet több is ízlés szerint)

A kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

A száraz hozzávalókat egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lágy margarint és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is: a tojást, citrom levét és héját, a joghurtot. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és fél-egy órára hűtőbe betesszük becsomagolva.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

Egy lábasba tesszük a reszelt almát, hozzáadjuk a cukrokat és a fahéjat (ízlésünk szerinti mennyiséget). Körülbelül 5 percig pároljuk, majd langyosra hűtjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk (26*38 cm) és az egyik kinyújtott tésztalapot belehelyezzük.

Villával megszurkáljuk és a párolt almát elterítjük rajta egyenletesen, majd rátesszük a második kinyújtott lapot is.

A felvert tojással megkenjük a tetejét, majd ismét megszurkáljuk egy villával, hogy a gőz el tudjon távozni sütés közben anélkül, hogy elrepedne a tészta.

Körülbelül 45 percig sütjük 180 fokon. Akkor lesz jó, ha szép aranybarna a sütemény teteje.

Hagyjuk, hogy langyosra hűljön, majd kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-pite-44/