Hozzávalók:
- 250 g sima liszt
- 5 ek vaj (olvasztott)
- 0,5 tk só
- 12 ek hideg víz
- 300 g alma
- 1 ek citromlé
- 4 ek cukor
- 100 ml víz
- 1 ek keményítőliszt
- fahéj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, a vizet kanalanként adagoljuk a liszthez úgy, hogy egy jól gyúrható, kellően rugalmas tésztát kapjunk. Egy órára hűtőbe rakjuk pihenni.
A megtisztított és felkockázott almát megszórjuk fahéjjal és a cukorral. Meglocsoljuk citromlével, és 100 ml vízzel. Feltesszük főni, és pár perc forralás után hozzáadjuk a kevés vízben elkevert keményítőlisztet. Alaposan összekeverjük, és elzárjuk alatta a gázt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Megtöltjük az egyik oldalát almás töltelékkel, és ráhajtjuk a másik oldalát. Villával alaposan lezárjuk a széleit.
Forró olajba tesszük, és mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Melegen fogyasszuk.