Elkészítése
Tészta
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a megpuhított margarint, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. Ezeket a liszthez adjuk, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és alaposan összegyúrjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. fél órán át kelesztjük.
Töltelék
Az almát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, majd összekeverjük a darált dióval. Ízlés szerint kevés fahéjjal is ízesíthetjük.
Formázás és sütés
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Az egyik felére elosztjuk a tölteléket, majd a másik felét ráhajtjuk. Az ujjainkkal a széleket és a közöket összenyomkodjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a puffancsokat.
A darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket tojással megkenjük, késsel kicsit bevágjuk, majd rövid ideig újra kelesztjük. Előmelegített sütőben, 190 fokon aranyszínűre sütjük.
Tipp
A puffancsokat megszórhatjuk porcukorral tálalás előtt. Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a dió mellé kevés mazsolát vagy aprított aszalt gyümölcsöt is keverhetünk a töltelékbe.
