Elkészítése
A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett deszkán két egyforma nagyságú lapra nyújtjuk. A lapokat egyforma négyzetekre vágjuk derelyevágóval. Az egyik adag lap tetejét szintén bevagdossuk derelyevágóval, hogy sülés közben szép rácsos mintát kapjunk.
A sima tésztanégyzetek közepére bőségesen almalekvárt halmozunk. A széleket tojásfehérjével megkenjük, majd ráhelyezzük a rácsozott tésztalapot, kicsit széthúzva, hogy a minta jobban érvényesüljön. A széleket alaposan összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne váljanak el.
A tetejüket tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Amikor kissé kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp
A rácsos sütemény variálható más lekvárokkal is, például szilva- vagy baracklekvárral.
