Elkészítése
A margarint apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, és az élesztőt, amit előzőleg a cukorral kevertünk össze. Hozzáadjuk a vanília- vagy mogyoróaromát, a csipet sót, és késsel tovább aprítjuk, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és szív vagy tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A korongok egyik felére tölteléket teszünk: kimagozott, lereszelt savanykás almát, amit vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítünk. A derelyéket összeragasztjuk, az oldalukat villával lenyomkodjuk.
Olajjal kikent tepsibe helyezzük a derelyéket, és 180-190 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt fahéjas porcukorral és reszelt citromhéjjal szórjuk meg.
