Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tészta: 10 dkg kristálycukor 15 dkg vaj 25 dkg finomliszt késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg 1 mokkáskanál só 1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna 1 tojás 0,5 dl tejföl fél citrom leve 0,3 dl rum Almás töltelék: 1 kg ama 15 dkg kristálycukor 8 dkg keksz vagy piskótamorzsa 5 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Vass Laszlone
Beküldte: 2017.01.06.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg finomliszt
  • késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
  • két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • fél citrom leve
  • 0,3 dl rum

Almás töltelék:

  • 1 kg ama
  • 15 dkg kristálycukor
  • 8 dkg keksz vagy piskótamorzsa
  • 5 dkg darált dió
  • 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs

Túrós töltelék:

  • 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliás ízű pudingpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 2 tojás
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 citrom héja
  • 5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj

Kenéshez:

  • 1 tojás

Tetejére:

  • 5 dkg dió


Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hidegre helyre tesszük 30 percre.

Ez idő alatt az almát meghámozzuk, vékony, kisebb darabokra vágjuk. A cukorral, morzsával, dióval, aszalt gyümölcs darabkákkal összekeverjük.

A pudingporral elkeverjük a cukor felét és a tejjel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a jól megmosott és lereszelt citrom héját, majd a túrót és a mazsolát és a narancs héját.

A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és a túrós töltelékbe forgatjuk.

A tésztát két részre vágjuk. Az egyiket tepsi méretre nyújtjuk (25×35 cm). A tepsit sütőpapírral béleljük és a tésztát beletesszük.

Ráhalmozzuk az almás tölteléket, majd 220 fokra melegített sütőben 6 perc alatt elősütjük.

Kivesszük a sütőből és a túrós tölteléket ráöntjük, elsimítjuk. A másik darab kinyújtott tésztával befedjük. Villával megszurkáljuk. Tojássárgájával lekenjük, vágott dióval megszórjuk a tetejét.

A sütőbe visszatesszük és még további 20 percet sütjük.

Amikor a lepény félig kihűlt egy deszkára kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Ráteszünk egy tálcát és az egészet átfordítjuk.

Porcukorral megszórjuk, majd szeleteljük.
[box style=”info”]Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Vass Laszlone
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is