Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Almás zserbó szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír )
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez

  • 15 dkg darált, cukrozott dió
  • 1,5 kg alma (reszelve, párolva, kihűtve )
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 10 dkg cukor (vagy 2-3 evőkanál méz )

A kenéséhez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

Először az élesztőt langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk, amíg szépen megkel. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és a sütőport. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy sima, homogén tésztát kapjunk.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik részt a sütőlemez méretére kinyújtjuk, ügyelve arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mivel a sütés és kelés során terjeszkedik. Az első lapot a sütőlemezre helyezzük, majd megszórjuk cukrozott dióval. Az előre elkészített és kihűtött töltelék felét egyenletesen rásimítjuk, majd ráhelyezzük a második tésztalapot. Ezt ismét megszórjuk cukrozott dióval, és rákenjük a töltelék másik felét. Végül befedjük a harmadik tésztalappal.

A tészta tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig pihentetjük, hogy szépen megkeljen. Ezután tojásfehérjével is lekenjük a tetejét, és egy villával óvatosan mintákat húzunk bele, hogy a sütemény dekoratív legyen. Még 10 percig pihentetjük, amíg a tojásfehérje megszárad a tetején.

A süteményt előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/almas-zserbo-szelet/