Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Angol almatorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj
  • 36 g kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • só

A töltelékhez

  • 750 g alma
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 54 g kristálycukor
  • 15 g étkezési keményítő
  • 110 g sárgabaracklekvár

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet, a hideg vajat, a cukrot, a sót és a vizet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg a tészta összeáll. Lefedve, hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. A hideg vaj használata elengedhetetlen, ettől lesz a tészta omlós.

Töltelék elkészítése

Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a csutkát, majd kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot, a keményítőt és a baracklekvárt, majd alaposan összeforgatjuk.

Összeállítás

A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm-es piteformát, a széleit levágjuk. Az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta. A másik adag tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.

A maradék tésztából díszítést készíthetünk: derelyevágóval 1 cm-es csíkokat vágunk, amelyeket a szélre helyezünk. A tetejére vágunk egy kerek lyukat (vagy villával megszurkáljuk), hogy a gőz sütés közben eltávozhasson.

Sütés

Az előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 45–50 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínű lesz. Amikor kivesszük, a tetejét baracklekvárral megkenjük, hogy fényes és ízletes legyen.

Langyosan a töltelék szaftosabb, hidegen pedig könnyebben szeletelhető.

Tipp

A tölteléket mazsolával vagy darált dióval is gazdagíthatjuk. Ha frissebb ízekre vágyunk, a baracklekvárt narancslekvárra cserélhetjük, amely különleges aromát ad a süteménynek.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/angol-almatorta/