Elkészítése
Hozzávalók:
A fánkhoz:
- 1 bögre víz
- 1 bögre liszt
- 1 ek vaj vagy zsír
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
A sodóhoz:
- 2 tojás
- 8 ek cukor
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Fánk:
A vizet és a vajat/zsírt feltesszük egy kisebb lábasban takarékon forrni. Mikor felforrt, hozzáadjuk a lisztet.
Ezt a masszát addig keverjük, míg el nem válik az edény aljától/oldalától. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 tojást, jól összekeverjük, majd a kezünkkel kis gombócokat formálunk. Kicsit meglapítjuk őket, és forró olajban kisütjük.
Sodó:
A 2 tojássárgáját 6 ek cukorral, a vaníliás cukorral és a 2 dl tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a 2 ek lisztet. Tűzön állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről, a 2 tojásfehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a a sodóba.
A fánkokat tányéra tesszük, gazdagon meglocsoljuk a mártással, és tálalhatjuk.

