Elkészítése
Az élesztőt fél deciliter langyos tejben és egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összeállítjuk, és lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, a tésztát lisztezett felületre borítjuk, és körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórunk. A tésztakorongokat a formába sorakoztatjuk, rétegezve. Minden réteget cukrozott dióval megszórunk és olvasztott vajjal meglocsolunk. Addig rétegezzük, amíg az összes tészta el nem fogy.
A sütőt 180 fokra állítjuk, és a hideg sütőbe tesszük a tortaformát. Amíg a sütő felmelegszik, a tészta még tovább kel. Sütés közben a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy a cukrozott dió ne égjen meg. Addig sütjük, amíg a tészta aranybarnára nem sül.
Vaníliamártás elkészítése:
A hozzávalókat (pl. pudingport, cukrot, vaníliás cukrot) kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet hozzáöntjük, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Amikor a mártás besűrűsödik, ha szükséges, tejjel hígítjuk, hogy elérjük a kívánt állagot.
A kész tésztát vaníliamártással melegen tálaljuk. Jó étvágyat!
