Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 10 dkg vaj olvasztva
  • 2 tojássárgája

Tetejére

  • 5 dkg vaj olvasztva
  • 3 csipet fahéj
  • 4 evőkanál cukor

Vaníliasodóhoz

  • 5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A tésztához tejet felmelegítünk, kevés cukrot keverünk bele és belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a maradék cukrot.

Összedolgozzuk és ha nagyjából összeállt, akkor adjuk hozzá a felolvasztott vajat is és dagasszuk kb 10 percig.

1 óra alatt a duplájára kelesztjük letakarva.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kétujjnyi vastagra a megkelt tésztát és lisztezett pohárral szaggatjuk ki belőle a pogácsákat.

Egy kivajazott jénaiba fektetjük bele az első sort és körbebekenjük olvasztott vajjal, majd meghintjük fahéjjal és cukorral. Rétegezzük egészen addig, míg el nem fogynak az alapanyagok.

Sütőben 180 fokon fél óráig sütjük.

A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet és a vaníliás cukrot és a tejet, majd állandó kevergetés mellett, lassú tűzön főzzük krémesre.

A sodóval leöntve tálaljuk a galuskát.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/aranygaluska-11/