Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranygaluska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj

A szóráshoz

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Öntet hozzávalói

  • 0,5 liter tej
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só

A kiszúrt pogácsák szórásához

  • 15 dkg darált dió (cukrozott)
  • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítése

Az élesztőt fél deciliter langyos tejben és egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összeállítjuk, és lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, a tésztát lisztezett felületre borítjuk, és körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórunk. A tésztakorongokat a formába sorakoztatjuk, rétegezve. Minden réteget cukrozott dióval megszórunk és olvasztott vajjal meglocsolunk. Addig rétegezzük, amíg az összes tészta el nem fogy.

A sütőt 180 fokra állítjuk, és a hideg sütőbe tesszük a tortaformát. Amíg a sütő felmelegszik, a tészta még tovább kel. Sütés közben a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy a cukrozott dió ne égjen meg. Addig sütjük, amíg a tészta aranybarnára nem sül.

Vaníliamártás elkészítése:

A hozzávalókat (pl. pudingport, cukrot, vaníliás cukrot) kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet hozzáöntjük, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Amikor a mártás besűrűsödik, ha szükséges, tejjel hígítjuk, hogy elérjük a kívánt állagot.

A kész tésztát vaníliamártással melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/aranygaluska/