Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A baklava az egyik legismertebb közel-keleti édesség, amelyet réteslapok, dió és édes mézes szirup tesz különlegessé. Elkészítése időigényesebb, de a végeredmény minden falatnál ünnepi hangulatot hoz.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Drága
Gyongyike90
Beküldte: 2013.08.21.

A tészta

A töltelékhez

A rétegezéshez

A sziruphoz

Elkészítése

Töltelék és előkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A diót átválogatjuk, ledaráljuk vagy durvára vágjuk, majd összekeverjük a fahéjjal. A vajat megolvasztjuk, egy 22×33 cm-es, 5 cm magas peremű tepsit kivajazunk. A réteslapokat pontosan a tepsi méretére vágjuk, és nedves konyharuhával letakarva tartjuk, hogy ne száradjanak ki.

Rétegezés

A tepsibe két réteslapot teszünk, lekenjük olvasztott vajjal, majd ismét két réteslap következik, szintén vajjal megkenve. Ezután a fahéjas dió harmadát a lapokra szórjuk. Ismét két réteslap, vajjal ecsetelve, majd újabb két réteslap és a dió második harmada. A következő rétegezésnél ugyanígy járunk el, végül két réteslappal és vajjal zárjuk a tetejét.

Sütés

Egy éles, vizes késsel a tésztát előre felvágjuk négyzetekre, majd átlósan háromszögekre. Ha maradt vaj, a tetejére kenjük. A tepsit a sütőbe tesszük, és kb. 50 percig sütjük, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.

Szirup

Amíg sül a baklava, a vizet és a cukrot összeforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a mézet és a vanília eszenciát, majd további néhány percig forraljuk.

Összeállítás

A megsült, még forró baklavára azonnal ráöntjük a mézes szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a rétegek magukba szívják az ízeket, és a sütemény összeérjen.

Tipp

A baklava még ízletesebb, ha egy éjszakát pihen, mert másnapra a szirup tökéletesen átjárja a rétegeket.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Török Évszak: Egész évben Ételallergia: Tejmentes receptek Ár: Drága Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Gyongyike90
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is