Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Baklava recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tészta

  • 12 db réteslap (fagyasztott)

A töltelékhez

  • 400 g dió (darált)
  • 2 g fahéj (őrölt)

A rétegezéshez

  • 225 g vaj

A sziruphoz

  • 200 g kristálycukor
  • 235 ml víz
  • 120 g méz
  • vanília esszencia

Elkészítése

Töltelék és előkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A diót átválogatjuk, ledaráljuk vagy durvára vágjuk, majd összekeverjük a fahéjjal. A vajat megolvasztjuk, egy 22×33 cm-es, 5 cm magas peremű tepsit kivajazunk. A réteslapokat pontosan a tepsi méretére vágjuk, és nedves konyharuhával letakarva tartjuk, hogy ne száradjanak ki.

Rétegezés

A tepsibe két réteslapot teszünk, lekenjük olvasztott vajjal, majd ismét két réteslap következik, szintén vajjal megkenve. Ezután a fahéjas dió harmadát a lapokra szórjuk. Ismét két réteslap, vajjal ecsetelve, majd újabb két réteslap és a dió második harmada. A következő rétegezésnél ugyanígy járunk el, végül két réteslappal és vajjal zárjuk a tetejét.

Sütés

Egy éles, vizes késsel a tésztát előre felvágjuk négyzetekre, majd átlósan háromszögekre. Ha maradt vaj, a tetejére kenjük. A tepsit a sütőbe tesszük, és kb. 50 percig sütjük, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.

Szirup

Amíg sül a baklava, a vizet és a cukrot összeforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a mézet és a vanília eszenciát, majd további néhány percig forraljuk.

Összeállítás

A megsült, még forró baklavára azonnal ráöntjük a mézes szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a rétegek magukba szívják az ízeket, és a sütemény összeérjen.

Tipp

A baklava még ízletesebb, ha egy éjszakát pihen, mert másnapra a szirup tökéletesen átjárja a rétegeket.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/baklava-2/