Töltelék és előkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A diót átválogatjuk, ledaráljuk vagy durvára vágjuk, majd összekeverjük a fahéjjal. A vajat megolvasztjuk, egy 22×33 cm-es, 5 cm magas peremű tepsit kivajazunk. A réteslapokat pontosan a tepsi méretére vágjuk, és nedves konyharuhával letakarva tartjuk, hogy ne száradjanak ki.
Rétegezés
A tepsibe két réteslapot teszünk, lekenjük olvasztott vajjal, majd ismét két réteslap következik, szintén vajjal megkenve. Ezután a fahéjas dió harmadát a lapokra szórjuk. Ismét két réteslap, vajjal ecsetelve, majd újabb két réteslap és a dió második harmada. A következő rétegezésnél ugyanígy járunk el, végül két réteslappal és vajjal zárjuk a tetejét.
Sütés
Egy éles, vizes késsel a tésztát előre felvágjuk négyzetekre, majd átlósan háromszögekre. Ha maradt vaj, a tetejére kenjük. A tepsit a sütőbe tesszük, és kb. 50 percig sütjük, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Szirup
Amíg sül a baklava, a vizet és a cukrot összeforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a mézet és a vanília eszenciát, majd további néhány percig forraljuk.
Összeállítás
A megsült, még forró baklavára azonnal ráöntjük a mézes szirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a rétegek magukba szívják az ízeket, és a sütemény összeérjen.
Tipp
A baklava még ízletesebb, ha egy éjszakát pihen, mert másnapra a szirup tökéletesen átjárja a rétegeket.