Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Balajti almás recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 8 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • baracklekvár (a kenéshez )

Almás töltelék

  • 5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 kg alma
  • fahéj (ízlés szerint )
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 kis csomag háztartási keksz
  • 4 dl tejszínhab

Csokimáz

  • 3 cl víz
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
Balajti almás

Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék cukorral és vízzel alaposan kikeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd ezt a sárgájás keverékhez dolgozzuk, végül óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot. A masszát egyenletesen sütőpapírral bélelt közepes tepsibe simítjuk, és 180 fokon aranyszínűre sütjük.

Amíg a piskóta hűl, elkészítjük az almás krémet. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk. 3,5 dl vízben feltesszük főni a cukorral és fahéjjal ízlés szerint. Miután az alma megpuhult, a maradék vízben elkeverjük a pudingport, majd hozzáöntjük az almához, és besűrítjük.

A kihűlt piskótát megkenjük lekvárral, majd még melegen ráöntjük az almás tölteléket. A kekszeket konyakos vízbe mártjuk, és szorosan egymás mellé helyezzük az almás réteg tetejére.

A tetejére csokimázat készítünk: a hozzávalókat gőz felett összeforraljuk, majd a kekszekre simítjuk. Miután a máz kihűlt és megszilárdult, valamint a kekszek megpuhultak, felverjük kemény habbá a tejszínt, és egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére.

A tetejét csokireszelékkel megszórhatjuk, majd tálalhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/balajti-almas/