Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Banános-karamellás sajttorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Kekszes alap

  • 25 dkg zabkeksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Sajtkrémes réteg

  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 citrom héja
  • 2 evőkanál citromhéj
  • 1 teáskanál vanília

Karamellás réteg (1 bögre 250 ml)

  • 1,5 bögre kristálycukor
  • 1,4 bögre víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 bögre habtejszín
  • 2 darab banán

Elkészítése

Az alaphoz a kekszet finomra daráljuk, közben a vajat megolvasztjuk, majd a kekszhez adjuk a fahéjjal és összekeverjük.

A nedves, homok állagú morzsát egy 23-25 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és egy pohár talpával vagy a kezünkkel alaposan lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a sajtkrémet elkészítjük.

A jól behűtött mascarponét keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadunk 2-3 evőkanál citromlevet, a porcukrot és a vaníliát és elektromos habverővel 2-3 percig keverjük. Ezután hozzáöntjük a jól behűtött tejszínt és tovább verjük, amíg könnyű és habos állaga lesz.

A keveréket a kekszes alapra öntjük, elsimítjuk és a hűtőbe tesszük, amíg a többi réteget elkészítjük.

A banánt felszeleteljük.

Utolsó lépésként elkészítjük a karamellás réteget. A vízhez hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig főzzük, amíg a cukor el nem kezd karamellizálódni.

Amikor a cukor már szépen megbarnult, levesszük a tűzről és óvatosan belekeverjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert eléggé „buborékozni” fog!

Elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Forrástól számítva kb 5 percig főzzük.

A torta tetején elrendezzük a banánokat, majd egyenletesen rálocsoljuk karamellát és a hűtőbe téve 3-4 órát hagyjuk pihenni.

Csak tálalás előtt vegyük le a tortaforma peremét!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/bananos-karamellas-sajttorta/