Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Különleges sütik

Battenberg sütemény

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Battenberg sütemény egy elegáns, mutatós édesség, amely színes piskótacsíkokból és marcipánbevonatból áll. A klasszikus angol sütemény különleges alkalmakra is tökéletes, hiszen a sakktáblaszerű mintázat nemcsak finom, hanem látványos is. A baracklekvár lágy gyümölcsös ízt ad, míg a mandulás marcipán koronázza meg a desszertet.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
erika65
Beküldte: 2013.09.26.

Hozzávalók

Elkészítése

Piskóta

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a simára kevert tojásokat. Belekeverjük a vaníliás cukrot is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a darált mandulával, majd a tojásos masszához adjuk.

A masszát két részre osztjuk. Az egyik felét natúran, a másik felét színezzük: piros ételfestékkel, málnaszörppel vagy meggylével rózsaszínre, de akár 2 dkg keserű kakaóval barna változatot is készíthetünk.

Egy kb. 30×25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és egy hajtogatott alufóliacsíkkal hosszában elválasztjuk a közepét. A kétféle masszát külön oldalra öntjük, elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25–30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A kész piskótát rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Összeállítás

A kétféle piskótát hosszában 2–2 egyforma csíkra vágjuk (vagy ha magasabb, akár 3-ba). A baracklekvárt felmelegítjük, és igény szerint kevés pálinkával ízesíthetjük.

Egy sárga és egy rózsaszín csíkot egymás mellé illesztünk, a találkozásnál lekvárral ragasztjuk össze. Erre újabb két csík kerül, de fordított színkombinációban, így kialakul a sakktábla minta. Az egész süteményt körben is bekenjük vékonyan a lekvárral.

Bevonás

Kb. 30–40 dkg fehér marcipánt téglalap alakban kinyújtunk, majd a piskótára borítjuk. Körben eligazítjuk, a széleket szépen rásimítjuk. Tálalás előtt éles késsel szeletekre vágjuk.

Tipp

A marcipánba keverhetünk kevés kakaót, így halványbarna árnyalatot kap. Ha igazán mutatósra szeretnénk, a tetejét díszíthetjük mandulaforgáccsal vagy csokoládécsíkkal is.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
erika65
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is