Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A bejgli az ünnepi asztal kihagyhatatlan süteménye, amely dióval és mákkal töltve az egyik legnépszerűbb karácsonyi édesség. Puha, foszlós tésztája és gazdag tölteléke minden falatban igazi hagyományos ízvilágot kínál. Elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk, csak egy kis türelemre van szükség.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Andi84
Beküldte: 2013.08.29.

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Tetejére

Elkészítése

Tészta elkészítése

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha szépen felhabosodott, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sütőport, a sót és az olajat, majd kézzel vagy mixerrel összegyúrjuk. Rugalmas tésztát kapunk, amelyet négy egyenlő részre osztunk.

Töltelékek előkészítése

A diós töltelékhez a darált diót a kristálycukorral és a forró tejjel elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni.

A mákos töltelékhez a darált mákot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet szintén összekeverjük, majd hűlni hagyjuk. Mindkét tölteléket elfelezzük, így négy rúdhoz lesz elegendő.

Bejgli összeállítása és sütése

A tésztacipókat egyenként 35×35 cm-es négyzetté nyújtjuk. Egy-egy lapot megkenünk a kihűlt diós vagy mákos töltelékkel, majd szorosan feltekerjük, mint a rétest. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymás mellé, de hagyva köztük egy kis helyet. A tetejüket felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjenek meg.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on addig sütjük, amíg szép aranybarna színt nem kapnak.

Tipp

A töltelék ízesítését feldobhatjuk reszelt citrom- vagy narancshéjjal, így még illatosabb és frissebb lesz a bejgli. Ha szeretnénk, a tetejére szórhatunk kevés durvára vágott diót vagy mákot, ami még mutatósabbá teszi az ünnepi süteményt.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Magyar Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Andi84
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is